Mads på 24 år om OCD

Mads er en ung mand, som kommer i klinikken, fordi han har utrolig store problemer med at få hverdagen til at hænge sammen. Han er gift med en dejlig kvinde og de forsøger at få børn. Han er under uddannelse til tømrer. Han mener selv at han har OCD, en psykiatrisk lidelse som gør, at han har tilbagevendende tvangstanker og tvangshandlinger.

Eksempler på hans tvangshandlinger er, at han utallige gange skal kontrollere at døren er låst, når han forlader sit hjem, eller at han må sikre sig at han ikke har fået låst katten inde i sit skur. Det kan også være at han tvivler på at han har slukket for komfuret efter brug og må ud og se efter mange gange, da han ikke stoler på at han har set rigtigt.

Desuden har han store koncentrations vanskeligheder, da han hele tiden har en tvangstanker, som forstyrrer ham. F.eks. bliver han ofte i tvivl om han hører hvad folk siger til ham, han tør ikke tro på at han har hørt det rigtigt og bekymrer sig derfor om han reagerer korrekt i situationen. Det besværliggør hans undervisning og eksamener voldsomt og han tvivler alvorligt på, om han kan gennemføre uddannelsen.

Hans hustru og ham går i fertilitetsbehandling, og han har meget svært ved at koncentrere sig om, hvad lægerne siger. Det skaber problemer ham og konen imellem, da hun tager det som udtryk for at han er ligeglad og ikke ønsker børn lige så meget som hende, hvilket ikke er tilfældet.

Han fortæller at hans far og bror har noget af de samme symptomer og besværligheder i deres liv. Det gør at han er meget skeptisk overfor, om der kan gøres noget ved det. Imidlertid er hans liv nu så styret af det, at han føler at han bliver nødt til at gøre noget, hvis han skal kunne se en fremtid for sig selv, sit arbejdsliv og sit parforhold.

Mads fortæller allerede ved vores første møde om en episode da han var 10 år gammel.  Han er på ferie med sin familie og leger ved poolen. Ved en fejl får han skubbet en lille pige på ca. 4 år i vandet. Han er klar over at hun ikke kan svømme, men kan ikke nå at stoppe sine arme i bevægelsen, selvom han ved at han er i færd med at gøre noget forkert. Pigen bliver reddet af sin far, som skælder Mads voldsomt ud. Hverken pigen eller hendes far taler til ham resten af ugen. Den oplevelse sidder dybt i ham og den bliver udgangspunktet for hans behandling i klinikken. Mads er blevet traumatiseret af sine handlinger og den reaktion han fik dengang. Tankefeltterapien får ham til at kunne slippe sine flash backs omkring denne oplevelse og han kan nu se på den med voksne øjne og tilgive sig selv for den fejl han lavede.

Derefter følger et forløb, hvor han lærer at behandle sig selv hver gang han får tvangs tanker og – handlinger. Han lærer hurtigt selvhjælps redskabet tankefeltterapi at kende og bruger det flittigt hjemme i mellem besøgene i klinikken. Han får to favoritter, som specielt er gode at bruge, synes han. Samtidig arbejder vi med at han skal træne i at fokusere anderledes, han lærer at stole på sine følelser og sanser og bruge dem, når han reflekterer over 

I slutningen af behandlingsforløbet siger han: ”Tankefeltterapi er lige i øjet. Jeg er blevet meget mere glad og bekymrer mig mindre. Tænk al den tid jeg har brugt på at tvivle på mig selv, det er helt vildt. Hvor jeg før måtte kontrollere at døren var låst, kan jeg nu gå roligt ud og vide at døren ER låst. Nu er jeg meget mere nærværende og stoler på mig selv. Min kone mærker også en stor forskel og det er dejligt. Jeg tør tro på fremtiden og har lige bestået en stor eksamen, så det skal nok gå alt sammen. ”